Anne ve babalar, çeşmeyi kendileri berbat etmiş oldukları halde çeşmenin saldığı suyun niye bulanık ve kirli aktığını düşünür dururlar.
John Locke

1 Şubat 2011 Salı

Merlin'in oyuncakları

Bir elin parmakları kadar...Neden daha fazlasını alalım ki? En azından şimdilik...Çünkü, Merlin'de gözlemlediğimiz şey..oyuncak dışındaki her objeye daha fazla ilgi duyması. Oyuncaği en fazla iki saniye elinde tutuyor ama mutfakta kullandığım tahta bir kaşıkla rahat rahat bir 10 dakika oyalanabiliyor. Ya hayal gücü çok fazla çalışıyor ya da kendisi biraz yavaş çalışıyor :P yakında anlayacağız :)


İlk iki ay bebişin kendisi oyuncak gibi zaten...


Üçüncü ayda bebek canlı renklere ilgi göstermeye başlıyor ve elini kolunu oyuncağa yöneltebiliyor. Bu dönemi biz tek bir oyuncakla geçirdik. Turuncu renkli, ayakları çıngıraklı, bir yerlere asılabilen bir fare. Bebişimiz ana kucağında keyif yaparken bir yandan da fareyle oynuyordu, eliyle vurmak suretiyle. Arada bir fareye büyük babannenin tesbihleri eşlik etti.
Dördüncü, beşinci aylarda bir kaç tane renkli, sesli çıngırak ve ağıza alınabilecek türden bir-iki oyuncak işimizi gördü. Bu dönemde oyuncaktan ziyade ona dokuları tanıttık. Mümkün olduğunca çok, farklı yüzeylere dokunup hissetmesini sağladık. Parmak oyunları da yine bu dönemde çok ilgisini çekti. Yanına uzanırdım ve parmaklarımı yüzüne 10-15 cm mesafede dalgalandırırdım. Uzun vakitler geçirdik bu şekilde. Parmak kuklaları da çok  yardımcı oluyor.


Altıncı ay..Eğlence başlıyor...Küpler, halkalar, kitaplar...gerçi bebek bu dönemde ne bulursa ağzına götürmek istiyor ama diğer duyuları da radar gibi açık oluyor. Bir yandan plastik mor bir halka yemeye çalışırken, diğer yandan gözüyle beni ve okuduğum kitabı kesiyor ya da fonda çalan müzikte bir ses yükselmesi olduğunda hemen dikkat kesiliyor. 
Kitaplar bu dönemde oturup bebekle vakit geçirmek için harika bir araç. Tabii kocaman resimli, çok az yazılı kitaplardan bahsediyorum. Canlı resimler bebişin ilgisini çekiyor. 


Aslında onun ilgisini çekecek, kaba ve ince motor becerilerin gelişimine katkıda bulunacak o kadar çok materyal var ki evlerde. En basitinden küçücük bir yün yumağı mutfak havlusu rulosunun içinden yuvarlayarak bebişinizi çok eğlendirebilirsiniz. Tahta kaşık ve plastik kaplarla biraz müzik çalabilirsiniz. 


Biz Merlin'e mümkün olduğunca az oyuncak almak istiyoruz. Evi gürültülü plastiklerle doldurmak istemiyoruz. Kendi yaratıcılığını kullansın istiyoruz. Evde değil, bahçede vakit geçirsin istiyoruz. Taşla, toprakla, börtü böcükle büyüsün istiyoruz. 

1 yorum:

  1. merlin'in annesi çok yetenekli annesi ona en güzel oyuncakları elleriyle yapıyor :)

    YanıtlaSil