Anne ve babalar, çeşmeyi kendileri berbat etmiş oldukları halde çeşmenin saldığı suyun niye bulanık ve kirli aktığını düşünür dururlar.
John Locke

28 Şubat 2011 Pazartesi

Bir sütten kesme hikayesi...



Oğlum büyüyor...hayattaki zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. İşte onlardan biri daha...memeden süt içme keyfini bırakması gerekiyor. Bu zorlu dönemde her gün neler yaşayacağımızı buraya yazmaya çalışacağım. Belki birilerine bir yardımı olur..olmasa da bize hatıra olur.


Meme bıraktırma işlemini 2 haftaya yaymayı planlıyoruz (biz=annem ve ben..annemin yardımı büyük olcak elbette). İlk üç gün sadece gün ortasında verdiğim öğünü keseceğiz.


Şimdi..bugünümüz nasıl geçti??



  • Sabah 6 da uyandı. 9'a kadar istediği kadar süt verdim. 
  • 9'da kahvaltısını verdik. 5-6 kaşıktan fazla yemedi.
  • 10-12 arası mışıl mışıl uyudu. 
  • 13'te kerevizli tavuk çorbası verdik ama bir iki kaşıktan sonra istemedi. Hemen ilk yardım tarhanası devreye girdi ve bir kase çorba mideye indi.
  • 14-15 arası tekrar uyku. Merlin uyanmadan ben evden çıktım. 
  • Uyandıktan sonra çeyrek muz yemiş ve sonra sütaşkı başlamış. Artık dayanamaz noktaya geldiğinde Nuk'un alıştırma bardağından 50 cc kadar önceden sağdığım anne sütünden içmiş. Döndükten sonra..
  • 17'de bir kase tahıllı kaşık maması bitirdi. 
  • 18-19 arası bol bol emzirdim.
  • 19.00 yatma zamanı

Bu haftanın menüsü



Geçen hafta menü yazamadım..aslında bir menü hazırlayamadım bile...Merlin aç mı kaldı ? :) hayır..sadece aklıma ne estiyse onu hazırladım. Ama açıkçası programlı olmayı tercih ediyorum..hayat daha kolay oluyor benim için.
Bu haftaki menü de geçen haftakilere benziyor. Kış sebzelerinden bolca var. Çok lezzetli olan tarhana çorbası menüde yok çünkü o acil durum çorbası. Beğenmediği bir çorba mutlaka oluyor ve tarhana çorbası durumu kotarıyor.


Pekmezi ilk uyandığında demir damlasıyla birlikte veriyorum.  


Pazartesi
Sabah   Kaşık maması,yumurta,zeytin,ceviz,süt
Ara       Meyva  (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Kereviz,tavuk,havuç,pirinç,zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli) veya kaşık maması

Salı
Sabah   Kaşık maması,yumurta,zeytin,ceviz,süt
Ara       Meyva  (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Brokoli,patates, havuç,kıyma,tel şehriye, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç veya kaşık maması

Çarşamba
Sabah   Kaşık maması,yumurta,zeytin,ceviz,süt
Ara       Meyva (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Pancar,patates,balık,zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli) veya kaşık maması

Perşembe
Sabah   Kaşık maması,yumurta,zeytin,ceviz,süt
Ara       Meyva  (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Yer elması,havuç,kıyma,maydanoz,irmik,tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç veya kaşık maması

Cuma
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,zeytin,ceviz,süt
Ara       Meyva (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Balkabağı,elma,tarçın,irmik,zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli) veya kaşık maması

Cumartesi
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,süt
Ara       Meyva (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Ispanak,pirinç,havuç,tavuk, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç veya kaşık maması

Pazar
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Meyva (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Şalgam,tavuk,maydanoz, pirinç, zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli) veya kaşık maması

27 Şubat 2011 Pazar

Baba olmanın en güzel yönleri



Babamızın incileri...

  • Harika oyuncaklarla yeniden oynama şansıni elde etmek
  • Bebek kucağınızda olduğunda pek çok kadının ilgisini çekmek
  • Bebekle beraber bebek olup saçma sapan davrandığınızda yadırganmamak
  • Güçlü kol kaslarına sahip olma şansı

23 Şubat 2011 Çarşamba

Anne olmak için pek çok sebep var!



Slingomom, Hülya ve diğer annelerin yazdıklarına ek olarak..


ANNE OLMAK için sebepler...

  • Kendinizi 'He-man' gibi hissediyorsunuz ki bu harika bir duygu...
  • Depresyona girme riskiniz çok çok az...
  • Hemen her güne mutlu bir şekilde başlamak kaçınılmaz. -O'nun sabahki mutluluğu var ya...anlatılmaz yaşanır!
  • Kendi annenizle bambaşka bir ilişkiye sahip oluyorsunuz. -Bazı bebek bakımı metodları dışında genelde ilişki iyiye gidiyor.-
  • Anne olmanın ilk adımı olan 'hamilelik' mükemmel bir duygu. -Tekrar..anlatılmaz yaşanır!-
  • Gerektiğinde 'Başım ağrıyor' dan başka bir nedeniniz oluyor!
  • Son model bir 'oyuncağınız' oluyor!

Bir sonraki yazım BABAMIZIN nedenleri!!!

22 Şubat 2011 Salı

Oğlumun içine fil girdi!



-Benim oğlum çok tatlı-
-Benim oğlum çok akıllı-
-Benim oğlum kendi kendine uyur, kendi kendine oynar-


diye "hava" atardım arkadaşlarıma hem oğlumla hem kendimle gurur duyarak. Son günlerde havalı günlerim geride kaldı. Bol bağrış bol çağrışlarla başbaşa kaldım. Oğlumu yatağına bıraktığımda sanırsınız ki odada yavrusunu kaybetmiş bir fil var da ağıt yakıyor. 


meğer büyümüşüz de o meşhur döneme gelmişiz...7-9 ay arası döneme...kaybetme korkusunun had safhaya geldiği döneme...


o zaman şimdi ne yapacağız? Oğlumuzu mümkün mertebe yanımızdan ayırmayacağız...Hiç eksik etmediğimiz sevgimizi daha da, daha da çok vereceğiz...koklayacağız...sarıp sarmalayacağız...o pembe yanaklarından hergün en az ellişer kere öpeceğiz.



19 Şubat 2011 Cumartesi

Ek gıdalara geçiş ama ne geçiş



Şu ek gıda işi beni çok yormaya başladı. Fiziksel olarak değil, ruhsal olarak! Hem de bu yorgunluğun iki boyutu var.


Birinci boyutu....
Aslında çok titiz bir anne olarak niteleyemem kendimi, dikkatliyimdir sadece. Verdiğim her yemeğin uzun uzun besin değeri üzerinde düşünmüyorum, abur cubur olmadıktan sonra nasılsa herşey faydalı.  Mevsim sebzelerini kullanıyorum. Şeker, tuz, salça üçlüsünden kesinlikle uzak duruyorum, ha bi de bal ve sütü de yasaklar listesinde tutuyorum. Yoğurdu kendim mayalamaya çalışıyorum ama genelde başarısız olduğumdan, sevgili komşumuzun özenle mayaladığını bildiğim yoğurdunu kullanıyorum. Bunlara dikkat ederek ve tam zamanlı bir anne olarak bebişe hergün kahvaltı, taze çorba, muhallebi, meyve suyu vs. hazırlıyorum. Hem de büyük bir hevesle..Ama sevgili oğlum çoğunun tadına bile bakmak istemiyor. Elinin tersiyle güzelce itiyor. Zorlama usulüne de karşı olduğumdan genelde hazırladıklarımın hepsi içim acıya acıya çöpe gidiyor. Bu durumda oğlumun yememesine mi yanayım, boşa giden onca besine ve emeğe mi?


İkinci boyutu...
İnterneti kullanan bir anne olarak merak edip araştırıyorum tabii diğer anneler neler yapmış, neler denemiş  ek gıdalara geçiş sürecinde diye. O kadar fazla miktarda ve çeşitte bilgiyle karşılaşıyorum ki ve kendimi bütün bu annelerle o kadar çok kıyaslıyorum ki.. bu durum çoğu zaman kendimi hepten yetersiz hissetmeme, oğluma gereken özeni göstermiyormuşum gibi hissetmeme neden oluyor. Tüm bunlar da beni ruhsal olarak çok yoruyor tabi. 


Umarım bu süreç en kısa zamanda tamamlanır da oğlum paşalar gibi her önüne konanı yer. Ben de her gün mutlu mesut yaşarım. 


Bu süreci kolay atlatmamıza yardımcı olacağına inandığım bir kitap sipariş verdim. 'Blogcuanne'nin bloğunda gördüm. 'Çocuğum yemek yemiyor - Carlos Gonzales' İki güne ulaşır sanırım. Bakalım bize bir faydası olacak mı?

18 Şubat 2011 Cuma

İki dillilikte hedefler



Bebeğinizin veya çocuğunuzun ikinci hatta üçüncü bir dili öğrenmesini istiyorsanız, önce hedefleri belirlemeniz daha başarılı olmanız açısından önemlidir.


- Hangi dil sizin için önemli? Neden?
Herhangi bir dili çocuğunuza öğretmek için bir çok önemli sebebiniz olabilir. Ailenizin kökeni, yaşadığınız ülke, çocuğunuzun kariyeri ile ilgili düşünceleriniz gibi..


- Iki dillilikle ilgili motivasyonunuzu (neden istediğinizi) tanımlayın!
Eğer tek dilli bir aile iseniz, yine de önemli nedenleriniz olabilir. Tek dilli aileleri yeni bir dil öğretmekten geri tutan ana etken, kendilerinin o dilde yeterince iyi olmadıklarını düşünmeleridir. Bu doğru olabilir ama fırsatı iyi değerlendirip kendileri de çocuklarıyle birlikte dil becerilerini geliştirebilirler. Üstelik çocuklara göre yazılı kaynaklardan daha iyi yararlanabilme ve böylece grameri daha iyi anlayabilme avanajları vardır.


- Eşinizin, sizin veya bakıcınızın hangi dil/leri konuşacağınızı belirleyin.

Dil seçimibazen çok kolayken bazı durumlarda zor olabilir. Siz ve eşiniz farklı milletlerdense iş kolaydır, öğretilecek iki dil vardır. Tek dilli bir aile iseniz, kafanızda çeşitli diller olabilir öğretmeyi düşündüğünüz. Ya da ailede ikiden fazla dil konuşuluyordur. Bu durumda karar vermeye çalışırken dünyada konuşulan bütün dillerin bir önemi olduğunu unutmayın. 
Dilini iyi bilmediğiniz bir ülkede yaşıyorsanız, çocuğunuzla iyi bildiğiniz dili konuşmanız önerilir. Ülkenin dilini çocuk nasılsa okulda, dışarda öğrenecektir. 
Çocuğunuzun ikiden fazla dil öğrenmesini istiyorsanız, belli bir sırayla gitmeniz önerilir. Hepsini aynı anda öğretmeye kalkarsanız, çocuk her bir dili birazcık öğrenmiş olur ve hiç bir dilde akıcı olamayabilir. 


- Bir başlangıç tarihi seçin ve ertelemeyin.

İki dilli olmanın iki yolu vardır. Kendiliğinden iki dillilik te, çocuk ilk üç yıl boyunca iki dili de sürekli duyar. Basamaklı iki dillilik te, çocuk önce bir dili öğrenir, daha sonra da ikinci dili. 
Eğer kendiliğinden öğreniyorsa beyin, iki dili de tek bir dilmiş gibi öğrenir ve öğrenme aşamasında çocuk bir cümle içinde iki dilden kelimeler kullanabilir. Ama belli bir süre sonra hangi dili nerede ve nasıl kullanacağını öğrenir. 
Basamaklı iki dillilik te genelde çocuk ikinci dili anaokulunda öğrenmeye başlar. Bu durumda da, ilk önce en sık kullanması gereken cümleleri öğrenir, aynı bir turist gibi. 'tuvalet nerede?, bana ver?, oynayabilir miyim? gibi..Iki dili karıştırma bu metodta daha az görülür ve belli bir seviyeye ulaşıldığında kendiliğinden biter.


- Çocuğunuzun ikinci dilde ne kadar başarılı olmasını istediğinizi belirleyin. (Sadece anlama/anlama ve konuşma/ileri derecede konuşma, yazma gibi)
Dili hangi seviyede öğrenmesini isterseniz ona göre bir çalışma programı belirlemeniz gerekir. Bazen bir dili sadece anlaması bile yeterli olabilir.


- Hedefleriniz gerçekçi mi? bir kontrol edin.
Ikinci dili öğretmek için harcayacağınız zamanın ve hedefinizin örtüşmesi gerekir.


- Konuşulan dillerden BIRinin baskın olacağını bilin.

16 Şubat 2011 Çarşamba

AmatörAnne'nin samimi itirafları


Sanırım SlingoMom'ın başlattığı Tuna'nın Hülya'sının devam ettirdiği 'itiraflar' yazıları çok hoşuma gitti ve çok rahatlatıcı olduğunu düşündüğümden bir de ben yazayım dedim. İşte benim itiraflarım:



  • Doğumdan sonraki ilk turuma çıkmak için sabırsızlanıyorum. (Bu Merlin'den 10 gün ayrı kalacağım anlamına gelse de...)
  • Emzirmeye devam ettiğim halde sık sık şarap kaçamakları yapıyorum. (Bir bardağı geçmemek kaydıyla..tamam..bazen iki)
  • Kimi zaman Merlin üst odada uyurken kendimi onun fotolarına bakarken bulduğum halde, o uyanıkken ve ilgi beklediğinde ise aklım hep yapmam gereken diğer işlerde oluyor ve bunun için vicdan azabı duyuyorum.
  • Hani o hep bahsedilen "annelik" hissinin aslında çok yoğun bir "acıma" hissi olduğunu, hiç de herkesin bahsettiği kadar muhteşem bir his olmadığını aksine yıpratıcı, yorucu bir his olduğunu düşünüyorum.
  • Oğlumun giydiği kıyafetlerin, kullandığı eşyaların %90 ının ikinci el olduğunu Tuna'nın Hülya'sının bir yazısından sonra içim rahat bir şekilde itiraf ediyorum. Ancak yüzlerce, binlerce ilginç ürüne çok kolaylıkla ulaşiılabildiğimiz bu günlerde alışveriş çılgını olmuş tüketici anneleri de kınamıyorum.
  • Yaklaşık iki aydır her günümün neredeyse tamamını eşimle geçirdiğimden olsa gerek, biraz yalnız kalmak için can atıyorum. (Neyse ki bunu çok sevdiğim kocama da rahatlıkla itiraf edebiliyorum.)
  • Acaba çocuksuz bir yaşam nasıl olurdu? diye düşünmeden edemiyorum. (Yanlış anlaşılmasın..MERLIN'IMI TÜM ANNELERIN TAHMIN EDEBILECEĞI KADAR ÇOK SEVIYORUM..
  • Kendimi oğlumun hayatına değil de, oğlumu kendi hayatıma adapte ediyorum..(Bu ben de bazen vicdan yapıyor!)

15 Şubat 2011 Salı

Bu haftanın menüsü


Pazartesi
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,zeytin,ceviz,süt
Ara       Elma  (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Balkabağı,patates, kırmızı biber, süt, zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Salı
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,zeytin,fındık,süt
Ara       Armut (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Pancar,patates,brokoli, soğan,irmik,yenibahar, zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Çarşamba
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,zeytin,ceviz,süt
Ara       Havuç (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Tarhana, kıyma, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Perşembe
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,zeytin,fındık,süt
Ara       Muz (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Brokoli, havuç, tavuk, süt, pirinç, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Cuma
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,zeytin,ceviz,süt
Ara       Çilek (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Ispanak,pirinç,soğan,kıyma,zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Cumartesi
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,süt
Ara       Elma,havuç (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Karnıbahar,tavuk,süt,maydonoz, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Pazar
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Muz (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Balık, patates, havuç, soğan,kabak, pirinç, zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

12 Şubat 2011 Cumartesi

Kar tanesi Nur tanesi...





Haydi anneler...
Bebeşiniz için siz de bir kar tanesi yaratın...


www.flurrius.com


çok eğlenceli!!!

8 Şubat 2011 Salı

Bilingualizm - İki dillilik'le ilgili bazı yanlış inanışlar



Naomi Steiner'ın 'bilingualizm-iki dillilik' hakkındaki kitabından bir kaç satır...


İnanış 1 - Sadece zeki çocuklar ikinci bir dili öğrenebilirler.
Gerçek - Her çocuk doğumdan itibaren pek çok dil öğrenme yeteneğine sahiptir.


İnanış 2 - İki dillilik çcuğun dilleri karıştırmasına ve hiçbir dilde akıcı oamamasına sebep olur
Gerçek - Öğrenme aşamasında çocuğun dilleri karıştırması normaldir. Bu ileride düzelecektir.


İnanış 3 - Erken yaşta ıngilizce öğrenmeyen bir çocuk okula başladıktan sonra zorluk çekecektir.
Gerçek - Bir çocuk beş yaşını çoktan bitirmiş olsa da yeni bir dil öğrenebilir.


İnanış 4 - Ikidillilik konuşma gecikmesine sebep olur.
Gerçek - Iki dili birden öğrenerek buyuyen çocukların konuşması biraz gecikebilir ama bunun nedeninin iki dillilik olduğunu kanıtlayan hiçbir çalışma yoktur.


İnanış 5 - Ebeveynler iki dilde de akıcı olmalıdır.
Gerçek - Tek dilli aileler de iki dilli çocuk yetiştirebilir.


İnanış 6 - Çocukların beyni 'bir sünger gibi' çevrede konuşulan dili çeker.
Gerçek - Çocuk beyni pek çok dili aynı anda öğrenebilir ama bunu için biraz çalışmak gerekir. Üzerinde durulmazsa 'pasif' olarak öğrenir.

7 Şubat 2011 Pazartesi

Bu haftanın menüsü


Pazartesi
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Elma  (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Balkabağı,brokoli,armut,tarçın,keten tohumu,irmik,zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Salı
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,süt
Ara       Armut (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Patates,semizotu,kereviz, soğan,havuç,kıyma, irmik, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Çarşamba
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Havuç (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Tarhana, kıyma, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Perşembe
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,süt
Ara       Muz (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Pancar, patates, tavuk, zeytinyağı, yenibahar
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Cuma
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Çilek (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Karnıbahar,brokoli,balkabağı,tavuk,süt,tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

Cumartesi
Sabah   Bisküvi,peynir,pekmez,süt
Ara       Elma,havuç (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Şalgam, havuç, soğan, pirinç, süt, zeytinyağı
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Sütlaç

Pazar
Sabah   Bisküvi,yumurta,pekmez,süt
Ara       Muz (sade/yoğurtla birlikte)
Öğle     Balık, patates, havuç, soğan, pirinç, tereyağ
Ara       Yoğurt (sade/meyveli)
Akşam   Pirinç unu muhallebisi (sade/meyveli)

***Bazı sabahlar milupanın hazır kahvaltı karışımlarından, bazı akşamlar da milupanın hazır uyku karışımlarından veriyorum.